Daniel reden delicious sportlobby
Foto: Maria Holmén/ATG.Furuby gård 20200902..Daniel Redén tillsammans med Delicious och hennes föl e. Propulsion

Daniel Redén – Travtränaren som vunnit det mesta

Daniel Redén är en svensk travtränare, galopptränare och travkusk. Flerårig vinnare av årets kusk, men även involverad i härvan med...

Daniel Redén är en svensk travtränare, galopptränare och travkusk. Bara elva år gammal satt han observant med när hans pappa spelade Dagens Dubbel. Daniel följde upp loppen och hade full koll på minsta lilla detalj. I tonåren fick han upp intresset ännu mer för hästarna och insåg att det var trav han ville hålla på med

Daniel har vunnit det mesta som går att vinna i Sverige inom trav. Listan över stjärnhästar han tränat fram kan i princip göras hur lång som helst. 

Daniels historia och bakgrund är mycket intressant och inspirerande. Det är just den vi kommer gå igenom i denna artikeln. Du kommer få veta allt om såväl Daniels uppväxt som segrar och statistik men också skandaler han varit med i. 

Vi börjar med lite fakta om Daniel Redén och hur hans uppväxt sett ut som gjort att han blivit den han är idag.

Kortfakta om Daniel Redén

Namn: Björn Daniel Redén

Född: 1979

Nationalitet: Sverige

Yrke: Travtränare, galopptränare och travkusk

Stall: Stall Zet

Proffstränare: Från 2016

Hemmabana: Solvalla (Där sjätte högsta vinsten någonsin på V75 betalades ut 2004)

Några kända hästar: Delicious U.S, Propulsion, Wild Honey, Lionel N.O, Call Me Keeper med flera

Hemsida: www.stallzet.se

daniel redén sportlobby

Vart föddes Daniel Redén och hur såg hans uppväxt ut?

Daniel Redén föddes år 1979 och är bosatt i Örsundsbro i Sverige. Många händelser i hans barndom har satt prägel på hans karriär och vad han gör idag. När Daniel bara var elva år gammal började han nämligen sitta med när hans pappa spelade Dagens Dubbel, spelformen där man tippar på hästar. Han tyckte det var väldigt roligt att följa upp vilka hästar som vann och hade full koll på detaljerna. Ju äldre Daniel blev desto roligare tyckte han det här med hästar var. 

Daniel var länge inställd på att utbilda sig till kock men hoppade av kockutbildningen i september 1995. Faktum är att han åkte till Jägersro redan samma kväll som han hoppade av utbildningen. Där såg han Good As Gold vinna 1995-årets upplaga av Svenskt Travderby. Då stod det klart för honom att det var travtränare han skulle bli.

Från stalldräng till trav och tävling

Daniel var skoltrött men lyckades ändå få praktik på en ridskola, till och med utan att någonsin ha hållit i en häst. Efter ett tag lämnade han ridhästarna när han fick jobb som stalldräng hos Stefan Melander och Catarina Lundström som båda två var framgångsrika inom travsporten. Jobbet som stalldräng stärkte hans tankar om att det var trav han ville hålla på med. Ridhästar var roligt det med men helt enkelt inte hans grej. Som ung var det alltså helt klart trav och tävling som lockade Danie

Samtalet från Bengt Ågerup som förändrade allt

Daniel blev kvar hos Stefan och Catarina i hela 14 år tills han fick ett minst sagt intressant samtal. Forskaren och miljardären Bengt Ågerup ringde nämligen och erbjöd Daniel jobb som privattränare i Stall Zet, ett av landets mest ambitiösa och hårdsatsande travstall. Ett erbjudande Redén inte kunde tacka nej till.

Samarbetet uppmärksammades stort i travmedia eftersom Daniel Redén bara var amatör, i alla fall sett till pappret. Det var en mycket stor händelse att Bengt Ågerup ringde och handplockade honom till sitt stall. 

Trots amatörlicens har Daniel nått stora framgångar både i Sverige och utomlands med hästar från Stall Zet.

Daniel Redén får proffslicens

Hittills har Daniel enbart gått på sin amatörlicens och trots det nått stora framgångar. Han ville dock ha sin kunskap och professionalism på papper. Dessutom kunde han som amatör behöva betala vissa kuskar en större procent av vad hästarna springer in. Något som såklart kan svida i ett stort företag som lever på travsporten med många anställda. Dock valde många kuskar som anlitade Daniel att betala som om han vore en proffstränare.

I slutet av 2016 valde Daniel att gå en proffstränarkurs på Wången. Samma kurs gick andra välkända travkuskar och tränare såsom Daniel Wäjersten, Jan-Ove Olsen och Adrian Kolgjini för att nämna några få. 

Nu hade Daniel därmed sin proffslicens på papper såväl som i praktiken.

Daniel Redéns segrar och statistik

Daniel Redén har egentligen vunnit det mesta som går att vinna i Sverige. Listan över segrar är lång. Här nedanför radar vi upp några av Daniel Redéns klassiska segrar:

År 

Lopp

Häst

Tränare

Kusk

Vinstbelopp

2018

Svenskt Trav-Oaks

Conrads Rödluva

Daniel Redén

Örjan Kihlström

2 800 000 kr

2019

Svenskt Trav-Oaks

Diana Zet

Daniel Redén

Örjan Kihlström

2 800 000 kr

2020

Svenskt Trav-Kriterium

Brambling

Daniel Redén

Örjan Kihlström

4 000 000 kr

2021

Derbystoet

Honey Mearas

Daniel Redén

Örjan Kihlström

1 000 000 kr

Vunnit årets tränare flera år i rad

Varje år hålls den årliga Hästgalan där diverse priser inom sporten delas ut. Daniel Redén har utsetts till årets tränare hela tre gånger, dessutom tre år i rad, 2018, 2019 och 2020. Daniel ser det dock inte som ett enskilt pris och nämner till TV12 att det är hela personalen som lyfter honom tillsammans med hästarna. Han menar därför att det borde ses som ett team-pris.

daniel reden hästgalan sportlobby

Daniel Redéns kända hästar

Daniels första riktiga stjärna var Delicious U.S men efter det har han tränat fram flertalet stjärnhästar såsom:

 • Propulsion
 • Conrads Rödluva
 • Diana Zet
 • Call Me Keeper
 • Diana Zet
 • Sorbet
 • Heavy Sound
 • Brambling
 • Don Fanucci Set
 • Whitehouse Express
 • Västerbo Highflyer
 • Windy Ways
 • Daley Lovin

… och många fler.

Skandalen - avstängningen av Propulsion

Under en presskonferens den 29 oktober 2020 meddelas att hästen Propulsion varit nervsnittad sedan 2015. Daniel Redén döms därmed enligt det strikta tränaransvaret för att ha startat med en nervsnittad häst i strid mot antidopningsreglementet.

Daniel Redén dömdes till 100 000 kronor i böter. Propulsion blev också avstängd på livstid och de intjänade prispengarna skulle återbetalas. Detta menas hela 26 miljoner kronor.

Detta är en av Svensk travsports största skandaler. I en artikel publicerad i Västerbottenskuriren “Här är alla turer i Propulsion-skandalen” kan vi fördjupa oss om alla steg i skandalen från att uppgifter om nervsnittning inkommer till att domen faller.

I en intervju på Youtube-kanalen Travronden berättar Daniel att det känns skönt att fallet kommit till ett avslut och att de nu kan gå vidare och jobba framåt.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste