järvsöfaks sportlobby

Järvsöfaks – Kallblodshästen med flera världsrekord

Järvsöfaks är den överlägset mest framgångsrika kallblodet inom svensk travsport någonsin. Här har vi samlat allt du behöver veta om hans liv och karriär.

I Sverige är travsporten väldigt stor och vi får nästan dagligen höra om våra svenska kuskars framgångar runt om i landet och världen. Något som dock borde få minst lika mycket publicitet och hyllningar är våra många stjärnhästar vi avlat fram i vårt avlånga land. En utav dessa enormt duktiga och framgångsrika hästar är Järvsöfaks som vi tänkte hylla lite extra i denna artikel. 

Järvsöfaks var en fantastisk travhäst och det finns väldigt mycket att säga om honom. Visste du exempelvis att han innehar flera världsrekord samt blivit utnämnd till årets häst hela 7 år i rad? Mer information om det, Järvsöfaks statistik, Järvsöfaks segrar och mycket mer går vi igenom nedan. Häng med!

Järvsöfaks uppväxt och stamtavla

Järvsöfaks, eller Faksen som han kallades, föddes den 23 juni 1994 i Järvsö. Han var en mörkbrun kallblodstravare från släktet Trollfaks som ägdes, kördes och tränades av Jan-Olov Persson. Jan-Olov fick en betäckning med den kända hingsten Trollfaks av ägaren Erling Selbekk som gav detta som ett tack för att han lyckats så bra med träningen av en annan hingst. Jan-Olov lät i sin tur Trollfaks betäcka hans egen Sto Anna och året efter föddes Järvsöfaks, idag känd som en av världens bästa kallblodshästar. Om du vill veta hur snabbt världens snabbaste varmblodiga travhästar springer så kan du läsa om det här.

Från födsel bodde Järvsöfaks hos Jan-Olov Persson och redan från start började träningen mot att få honom till en travhäst av högsta rang.

Introduktionen till travsporten och de första tävlingssäsongerna

Efter ett par års tränande var det dags för Jan-Olov att introducera Järvsöfaks till travet på riktigt. Treåringssäsongen började något trevande för Järvsöfaks men efter ett par tävlingar blev resultaten bättre och bättre och inom en snar framtid stod det klart att en stjärna var född. Den sista tävlingen under treåringssäsongen gick så pass bra att han till och med tog svenskt rekord för 3-åriga kallblodshingstar och valacker. 

Året efter gick Järvsöfaks in i fyraåringssäsongen. En säsong där stjärnhingsten i fråga aldrig kom sämre än tvåa. Den största konkurrenten under året var Rolex K. En hingst som länge sågs som kullens kung men många kom nu att se att även Järvsöfaks var en travhäst att räkna med.

Norska kallblodsderbyt

Den största vinsten under året vann han under det Norska Kallblodsderbyt. Norrmännen gjorde allt de kunde för att sänka den svenska favoriten men det hjälpte inte. Faksen vann även detta och dessutom med sin nu nyfunna fanklubb på plats för att heja på honom. 

De kommande åren fortsatte Faxen imponera både på hemmaplan och i vårt grannland Norge. Han vann bland annat en landskamp mot Norge i Östersund och flera andra segrar mot norska och finska kallblodshästar som tidigare setts som de absoluta storfavoriterna. Vid denna tid stod det klart. Det var numera Järvsöfaks som var kungen av kallblodstravarna.

Sjukdomen som satte allt på spel

Under Järvsöfaks mest framgångsrika år hände något som satte hela karriären på spel. Han drabbades år 2004 av en mycket ovanlig tarmsjukdom kallad Baron Gruff-sjukan.

Sjukdomstillståndet är väldigt allvarligt och har ett snabbt dödsförlopp om inte rätt behandling sätts in snabbt. För Faksens del gjordes just detta. Rätt behandling sattes in direkt och som tur var återhämtade han sig bara efter några månader. Redan i slutet av samma år kunde hästen till och med komma tillbaka till travtävlingarna som vanligt.

Segrar och världsrekorden

Faksen hade verkligen en imponerande karriär med otaligt många segrar i bagaget men det är inte bara segrar han har utan också flera världsrekord och svenska rekord. Nedan berättar vi vilka. 

  • Världsrekord för kallblod på kort- och medeldistans
  • Världsrekord för kallblod med 42 raka segrar
  • Svenskt rekord och världsrekord med sina 184 segrar

Järvsöfaks statistik och de stora vinstbeloppen

Utöver flera världsrekord har han också vunnit de mesta andra tävlingar som går att vinna. Vissa tävlingar har varit mer prestigefyllda än andra och dessutom inneburit att han sprungit in en hel del prispengar. Nedan listar vi några av Järvsöfaks segrar och mest prestigefyllda vinsterna samt redovisar hur stort vinstbelopp varje vinst inneburit.

Järvsöfaks segrar och Järvsöfaks statistik:

År 

Lopp

Kusk

Vinstbelopp

1998 

Norskt Kallblodsderby 

Jan-Olov Persson

538 950 kr

2003 

Svenskt Mästerskap

Jan-Olov Persson

250 000 kr

2004

Elitkampen

Jan-Olov Persson

200 000 kr

2006 

Elitkampen

Jan-Olov Persson

200 000 kr

2009

Svenskt Mästerskap

Jan-Olov Persson

250 000 kr

Övriga meriter och prestigefyllda uppdra

Utöver att Järvsöfaks vunnit det mesta som går att vinna har han också hunnit med en del andra uppdrag under sin tjänstgöring som travhäst. Han har också fått en hel del utmärkelser under sin aktiva tid. Däribland “Årets Häst” tre år i rad samt “Årets Kallblod” tolv år i rad. 

Järvsöfaks har också deltagit i en hel del arrangemang. Däribland Globen Horse Show. Han har också lånats ut till Beridna Högvakten och Livgardet.

Järvsöfaks många avkommor och boken som gjordes om honom

Idag är dessvärre legenden och Sveriges stolthet när det kommer till travhästar avliden. Han blev 26 år gammal och avlivades den 19 oktober 2020 efter att hans tränare ansåg att hans hälsa blivit sämre och att åldern tagit ut sitt pris. 

Han är begravd i en specialbyggd minneslund på Jan-Olov Perssons gård men hans minne lever kvar tillsammans med en mängd avkommor. Faktum är att Faksen fick hela 759 avkommor som tillsammans sprungit in hela 163 miljoner kronor.

En legend

Järvsöfaks var verkligen en legend och han älskades av många. Speciellt älskad var han av sin tränare och kusk Jan-Olov Persson som tillsammans med journalisten Robert Okpu skrev en bok om honom och hans liv. Boken var tänkt som en hyllning till hästen som på många sätt förändrade hans liv. En väldigt fin hyllning minst sagt och något som försäkrar att minnet av Järvsöfaks med förhoppning kommer leva kvar i många år till.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste