örjan kihlström sportlobby

Örjan Kihlström – De stora vinsterna, förmögenheten och hans karriär

Örjan Kihlström är en av sveriges bästa travkuskar genom tiderna. I denna artikel hittar du allt från hans uppväx till hans förmögenhet.

Är du intresserad av trav har du med största sannolikhet hört talas om Örjan Kihlström. Örjan har inte bara vunnit V75-loppen flertalet gånger utan även tagit hem pokalen för V75 Champions. Detta gör honom till en av världens främsta travkuskar. 

Men vad vet du egentligen om Örjan förutom att han är riktigt duktig på trav? I denna artikeln tänkte vi berätta mer om Örjan Kihlström. Du får inte bara fakta om hans karriär utan även om hans privatliv och mycket mer. Häng med!

När och var föddes Örjan Kihlström och hur var hans uppväxt?

Ivar Örjan Kihlström föddes den 13 maj 1962 i en mindre ort i Sverige kallat Bollnäs. För Örjan har trav alltid varit en del av hans liv. Både hans far och farbror ägnade sig nämligen åt trav på heltid som travtränare. Han bodde från början på en gård strax utanför Bollnäs men när han var två år flyttade familjen till Stockholm och Bromma där hans far fortsatte agera tränare på Solvalla

För Örjan började intresset för hästsporten tidigt. Redan som femåring körde han Ardenner med vedlast bakom och bara några år senare fick han hjälpa till med sin fars travhästar. På somrarna arbetade han på Solvalla tillsammans med sin far och så fort han gick ur grundskolan började han arbeta för sin far i hans stall som lärling och hästskötare på heltid.

Från hästskötare till tränarkarriär och kusk på heltid

Under de tidiga åren arbetade Örjan tillsammans med hans far i hans stall men när 18-årsdagen var kommen började han tävla på riktigt. Det första travloppet körde han år 1980 vilket han också vann efter en lyckosam start. 

Efter ett par år valde han att ta ut sin proffstränarlicens. Detta gjorde att han successivt kunde ta över sin fars tränarverksamhet helt. Stort fokus låg nu på att träna hästar men också att tävla. Under åren som gick vann han en mängd tävlingar och tränade dessutom fram flertalet framgångsrika hästar. 

Efter tio år som travtränare med mängder av proffshästar och vinster i bagaget valde Örjan Kihlström att lägga tränarkarriären på hyllan och istället fokusera på tävlandet på heltid. Faktum är att Örjan var en av de första i Sverige att helt satsa på karriären som travkusk och än idag sägs han vara en av världens främsta.

kihlström och reden sportlobby

Kihlströms familj och privatliv

Örjans liv har till stor del bestått av hästar, trav och allt däremellan men något som också har haft stor betydelse är familjen. Enligt en artikel i DN säger Örjan själv att hans mamma bland annat har haft stor betydelse eftersom hon har varit den som tagit hand om allt på kontoret under hans karriär. Från hans pappa lärde han sig att få en känsla för hästarna men också en insikt om att man måste må bra för att man ska uppnå resultat. 

Under de senare åren har Örjan en egen familj och två vuxna barn. Han bor i Bromma, Stockholm och på fritiden uppskattar han att vara utomhus och pyssla på sin gård.

De stora vinsterna, förmögenheten och hans karriär

Örjan Kihlströms karriär har varit fylld av framgångar. Ända sedan de tidiga ungdomsåren när Örjan vann sitt första lopp som 18-åring har karriären gått stadigt uppåt. Han är en av världens främsta kuskar historiskt men också idag. 

Alla dessa framgångar har också lett till att han skapat sig en ganska så rejäl förmögenhet. Bara på ett lopp kan vinstsumman ligga på så mycket som flera miljoner kronor. Bland annat ligger vinstsumman för att vinna elitloppet på 3 miljoner svenska kronor. Som kusk har Örjan också dragit in en hel del pengar. Bara på ett år ligger värdet på hans inkörda pengar någonstans kring 50 miljoner kronor.

Statistik

Som ovan nämnt har Örjan Kihlström haft en enormt imponerande karriär där han vunnit det mesta både en och två gånger. Över 7 000 segrar och nästan 100 miljoner kronor räknar man med att Örjan kört in. Några av de mest populära segrarna är Elitloppet, Unghästloppen, Olympiatravet, Svenskt Mästerskap och dessutom flertalet stora lopp utanför Sverige. 

Nedan följer lite statistik över hans vinster i några av de mest populära loppen:

År 

Lopp

Häst

Tränare

Vinstbelopp

2001

Gran Premio Campionato Europeo

Igor Brick

Stefan melander

1 584 000 SEK

2006

Åby Stora Pris

Red Chili Pirat

Patrik Södervall

1 000 000 SEK

2013 

Olympiatravet

Maharajah

Stefan Hultman

1 500 000 SEK

2014

Prix d’Amérique

Maharajah

Stefan Hultman

500 000 SEK

2021

Elitloppen

Don Fanucci Zet

Daniel Redén

3 000 000 SEK

Örjan Kihlström och hans hästar

En av de viktigaste delarna, om inte den viktigaste delen i Örjans imponerande karriär, är hans hästar. Örjan har kört stjärnhästar av bästa kvalité sedan barnsben och gör än idag. Listan av hästar Örjan kört och dessutom tränat är lång och många utav namnen är kända både i Sverige men också globalt, även fast de inte har slagit sig in på den här listan över världens snabbaste hästar.

Kända hästar som Örjan Kihlström kört: 

  • Maharajah
  • Nuncio
  • From Above 
  • Commander Crowe 
  • Giant Diablo
  • Propulsion
  • Delicious U.S
  • Don Fanucci Zet 

… och många mer. 

Faktum är att Örjan själv också tränat många hästar till elitnivå. Som mest hade han 85 hästar i träning som han också vann flertalet tävlingar med. Några av de mest populära namnen på listan av hästar som Örjan tränat och vunnit med är Fricco E, Miss Flaxy, Kind Attention och Mr Lucken. 

Med Miss Flaxy nådde han bland annat sina första internationella framgång men allra flest vinster tog han med Mr. Lucken. 

Örjan Kihlströms karriär är minst sagt mycket imponerande och han är verkligen Sveriges stolthet när det kommer till trav. Mycket finns att säga om Örjans karriär och ännu är inte sista ordet sagt. Detta eftersom han fortfarande, trots att 60-årsdagen är kommen, fortfarande är lika aktiv som kusk och travstjärna av rang.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste