olle goop sportlobby

Allt om Stall Goop

Stall Goop - En av travsportens mest framgångsrika träningsverksamheter genom tiderna. Här hittar du allt du behöver veta.

Har du ett brinnande intresse för svenskt trav har du med all sannolikhet stött på namnet Goop. Goop är nämligen efternamnet på två av travsportens absolut största namn Olle Goop och Björn Goop. Dessa två, som dessutom är far och son, har ett stall tillsammans som de kallar Stall Goop. 

I denna artikeln tänkte vi berätta mer om verksamheten. Vi kommer dels prata lite mer om vilka som äger stallet men också mer om verksamheten som bedrivs där. Häng med!

Vad är Stall Goop?

Stall Goop är en tävlings- och träningsverksamhet som bedrivs av familjen Goop. Fokus ligger på travhästar och på gården arbetar idag 30 personer vilka alla har avgörande roller för att verksamheten ska fungera. 

Verksamheten har varit ett aktivt bolag sedan 1973 när Olle Goop startade verksamheten. Verksamheten har sedan dess växt en hel del till att idag nästan vara en av Sveriges största träningsanläggningar inom travsporten.

Olle Goop och starten

Som ovan nämnt grundades och byggdes verksamheten av Olle Goop år 1973. Det var efter att Goop arbetat några år som tränare hos ett par andra framstående travtränare vid namn Sören och Gösta Nordin som Olle själv beslöt sig för att starta sin egen verksamhet. Gården fick namnet Stall Goop och den var belägen i värmländska Kil. 

Redan från start ska träningsverksamheten varit lyckosam och framgångssagan var snart ett faktum. Ett uttryck som beskriver detta väl och som ofta kunde höras i tävlingssammanhang var “Över Siljan hörs ett rop, spela alltid Olle Goop” eftersom Olles hästar hade en tendens att vinna det mesta. 

Med den stora framgången kom också många träningsförfrågningar. Stjärnhästarna stod på rad för att bli tränade av Goop och listan blev inom kort väldigt lång. 

Stjärnhästar som tränats av Olle Goop på Stall Goop

 • Conny Nobell 
 • Grades Singing 
 • Knabe
 • Minou du Donjon 
 • Nordin Hanover 
 • Speedy Fly 
 • Speedy Magnus

… och många, många fler. 

Olle och Stall Goop hade vid detta laget väldigt stort inflytande på travsporten i stort och många ivriga travkuskar ville mer än gärna gå lärling hos stjärnkusken och tränaren i stallet. Ett par personer fick också möjligheten att göra detta, dels Olles egna son Björn Goop som sedan också bedrev verksamheten tillsammans med Olle. 

Några andra kända namn som varit lärlingar på stallet är bland annat:

 • Jim Frick 
 • Leif Witasp 
 • Åke Sundberg
 • Hans R Strömberg
 • Magnus Jakobsson
 • Jori Turja
olle goop sportlobby 2

Framgångar i Frankrike

Stall Goop är och var alltså en väldigt framgångsrik verksamhet och stjärnhästar pumpades ut nästan som på löpande band. Verksamheten gick så pass bra att satsningar även börjades göra utomlands, framförallt i Frankrike. 

Många av tävlingarna som verksamheten, med Olle Goop i spetsen nu, deltog i var belägna i Frankrike och därför gjordes valet att även där öppna verksamhet i form av ett stall. Den huvudsakliga verksamheten sköttes fortfarande i Värmland, Kil men också till viss del i Frankrike.

Olle Goop och Björn Goop

Som ovan nämnt arbetade bland annat Olles son Björn Goop som lärling på Stall Goop. Det visade sig också att Björn hade en väldig fallenhet både för yrket som kusk men också som tränare för travhästar. Detta gjorde att Björn, när han blivit några år äldre, fick chansen att tillsammans med sin pappa Björn vara med och driva gården. Detta ville Björn gärna och hädanefter drev de alltså gården tillsammans. 

Son och far drev familjeföretaget tillsammans ända fram till år 2022 när den sorgliga nyheten dessvärre nådde den svenska travvärlden att ikonen Olle Goop avlidit.

Framtiden för Stall Goop

Även om pappa Olle, grundaren av Stall Goop, nu inte längre finns med i bilden är verksamheten fortfarande lika aktiv. Björn Goop står numera som ägare av stallet fullt ut och är verksam som både tränare och kusk. Han är dessutom väldigt framgångsrik i båda leden. 

företagets hemsida kan vi läsa nästan dagliga uppdateringar om vad som sker både på gården men också i tävlingssammanhang och privatlivet. Stall Goop är minst sagt en fortsatt växande verksamhet och än idag flockas många unga, hungriga kuskar runt stallet om en önskan att få bli lärlingar där.

Stall Goop på sociala medier

Stall Goop är alltid aktiv på Sociala Medier vilket är kanon för alla som är intresserade av stallet eller kanske till och med har en häst i träning hos stallet. Du kan hitta deras instagram här nedanför.

Andra travkuskar att hålla koll på

Även om Björn Goop är en av de största inom svensk travsport så finns det flera andra. Här är några av de största inom travsverige.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste