stig h johansson sportlobby

Stig H Johansson – Uppväxt, segrar, dopingskandal och mycket mer

Stig H Johansson vet alla travintresserade vem det är. Han är en av de mest framgångsrika tränarna och körsven genom alla tider.

Stig H Johansson har kommit att nästan representera travsporten i Sverige och många anser att han är en av de främsta i världen. Stig har varit med i matchen länge och vunnit de mesta tävlingar som går att vinna. Numera har han en mer lugn tillvaro men ser ljust på travsportens framtid.

I den här artikeln kommer vi gå igenom allt du kan tänkas vilja veta om Stig H. Du kommer få veta alltifrån hur hans uppväxt sett ut till hans storhetstid, statistik från tävlingar, kända hästar och hur hans liv ser ut idag. Vi börjar med lite kortfakta!

Kortfakta om Stig H Johansson

NamnStig H Johansson
Född1945 i Forsa i Hälsingland
NationalitetSverige
MakaKarin Johansson
Barn3 stycken: Tova, David och Jenny
YrkeSvensk travtränare och före detta travkusk
StallStall Stig H Johansson
HemmabanaSolvalla
Några kända hästarVictory Tilly, Big Elma, Duke Iran, Grain, The Onion & Queen L.

Stig H Johanssons barndom och uppväxt

Stig H Johansson föddes 1947 och växte upp i Forsa Socken i Hälsingland. Från Forsa Socken kom även travfamiljen Nordin med Sören Nordin som den mest framgångsrika kusken. Den nära uppväxten med Nordin-familjen gjorde att Stig tidigt började intressera sig för hästar. Som tonåring fick han testköra böndernas arbetshästar vilket gjorde att intresset växte sig allt större.

Debuten och genombrottet

I juli 1963 vann Johansson sitt första lopp som kusk bakom hästen Zabrina. Då var han 16 år och kallades för Lill-Stig. Loppet ägde rum på hemmabanan Hagmyren i Hudiksvall. Detta var när han var lärling hos tränaren Stig Enberg. 

Under de kommande åren kom Stig att dominera den svenska och till viss del även den internationella travsporten under många år.

Stig H Johanssons storhetstid

Under Stigs storhetstid var det enormt många hästägare som ville sätta sina hästar i träning hos honom. Han kunde egentligen välja och vraka mellan hästar att träna. 

Han influerade travsporten både i hans sätt att prata om hästarna och i skicket han visade upp sina hästar. Hans rakryggade hållning i sulkyn med korrekt tömfattning är något som satt sig i mångas minnen och blivit närmare bestämt ikoniskt.

Internationella framgångar under karriären

På Vincennesbanan i Paris i Frankrike vann Stig 1993-års upplaga av Prix d’Amérique. Detta med hästen Queen L. Det blev en stor internationell framgång då ingen svenskfödd häst tidigare vunnit detta lopp som anses vara en av de tre största och mest prestigefyllda loppen inom travvärlden.

stig h johansson sportlobby

Statistik

Stig dominerade travsporten under många år och har vunnit det mesta som går att vinna inom sporten. Nedan följer lite statistik över Stig H Johanssons populära vinster.

Stora segrar:

År 

Lopp

Prix d’Amérique

1993

Sprintermästaren

fem gånger under 1974 – 1996 

Svenskt Travderby

sju gånger under 1970 – 2000 

Svenskt Trav-Kriterium

fem gånger under 1973 – 1991 

Elitloppet

sex gånger under 1984 – 2000 

Åby Stora Pris

fem gånger under 1984 – 2002 

Stochampionatet

sju gånger under 1977 – 2003

Gran Premio Lotteria 

fyra gånger under 1984 – 2005

Allsvensk Champion

nio gånger under 1977 – 1993

Kuskchampionatet på Solvalla

29 gånger

 

Vinsterna i Elitloppet: 

År

Häst

1984

The Onion

1987

Utah Bulwark

1989

Napoletano

1991

Peace Corps

1997

Gum Ball

2000

Victory Tilly

Genom sina vinster har Johansson dragit in över en halv miljard kronor i prispengar.

Segern i Elitloppet på Solvalla år 2000

Ett annat lopp som anses vara ett av de tre största och mest prestigefyllda loppen inom travvärlden är Elitloppet. Det är inom detta loppet Stig ser sin största seger där han vann på Solvalla med Victor Tilly år 2000. 

I en intervju med Expressen beskriver han segern som hans livs seger. Det var en fantastisk häst han fick träna tidigt. Under Elitloppet på Solvalla år 2000 gick det så bra man kan begära och lite till från en travhäst. 

Han hade vunnit Elitloppet hela fem gånger tidigare men år 2000 var ett speciellt år och en speciell vinst för Stig H Johansson och hans Victor Tilly.

Några kända hästar som passerat genom Stigs stall är:

  • Victory Tilly
  • Big Elma
  • Duke Iran
  • Grain
  • The Onion
  • Queen L

Skandalen - Stig H Johansson får böta 225 000 för dopning

I februari 2010 lämnade Stig H Johanssons häst Bobtail ett positivt dopningsprov. När händelsen blev känd meddelade Stig att de har stränga rutiner och är måna att hålla sådana här situationer ifrån sig i stallet. Det var första gången de drabbades av en sådan här händelse och Stig hade inga teorier om hur substansen hamnade hos Bobtail. Konsekvensen blev böter på 225 000 kronor.

28 december 2005 - sista kvällen som kusk

Den 28 december 2005 slog en nyhet ned i travvärlden som en bomb. Det var när Stig H Johansson meddelade att denna tävlingskvällen skulle bli hans sista som kusk.

Nyheten gjorde många chockade då enbart hans närmaste krets vetat om att planen var att lägga avsluta karriären som aktiv kusk. Han meddelade då att han kommer sluta tävlingsköra och i fortsättningen enbart träna hästar, något han gör än idag.

Stig H Johanssons liv idag

Stig kör inte lopp numera men deltar fortfarande med full kraft i verksamheten som tränare. Tävlandet överlåter han i första hand till kusken Erik Adielsson. Mer tid för annat fick han helt klart när han slutade tävla men trots detta lägger han fortfarande en stor del av sin vardag i stallet där han trivs allra bäst.

Johansson delar varje år ut Stig H-stipendiet till två eller fler framtidslöften inom svensk travsport. Dessutom finns Stig H.Johansson pokalen som ges till den segrande hästen i Elitloppet. 

Stig H Johansson gav respekt i flera travgenerationer, den saken är säker. Det kommer han troligtvis också fortsätta göra i många år framöver.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste