trav-sportlobby

Största skrällarna i Elitloppet

Vilka är de största skrällarna i Elitloppets historia? Sportlobby har svaren HÄR.

Det Svenska Elitloppet är en av de mest prestigefyllda travtävlingarna i världen. Tävlingarna hålls årligen och det avgörs alltid sista söndagen i Maj på Solvalla travbana. Första officiella Elitloppet kördes 1952 och sedan dess har vi hunnit kora många vinnare genom åren.

Historiskt har det inte varit så många skrällar på Elitloppet men senare år har det faktiskt smällt till flera gånger. Dessutom kan vi hitta rejäla överraskningar om vi går tillbaka i tiden. Vi gör inte själva någon bedömning i denna lista utan vi utgår ifrån vinnaroddset på varje vinnare. 

På listan över största skrällarna i Elitloppet har vi valt att ta med de segrare som har stått i mer än 20 gånger pengarna och totalt är det 5 hästar som segrat med sådant odds. 

Först ut på listan över de största skrällarna i Elitloppet hittar vi den Franska travhästen Honorré II. Hästen kördes och tränades av Raoul Simonard och segern tog man hem med kilometertiden 1.19,1. Det kan tyckas att tiden var ganska dålig, men då ska man veta att Elitloppet 1960 kördes lång distans och med voltstart.

År: 1960
Vinnarodds: 21,04

#4 Eileen Eden

Vi får också gå tillbaka rätt långt i tiden för att hitta plats 4 på denna lista. Närmare bestämt 1970 då Eileen Eden skrällde till rejält i årets Elitlopp. Eileen Eden kördes och tränades av Johannes Frömming och de var bosatte i Italien. Segertiden skrevs till 1.15,5.

År: 1970
Vinnarodds: 21,12

 

#3 Brioni - Största skrällarna i Elitloppet

På plats 3 på listan över största skrällarna i Elitloppet så hoppar vi fram till modern tid. 2011 var året då största skrällen i Elitloppet slogs för första gången på 41 år. Brioni gjorde ett makalöst lopp och kunde till slut vinna med en nos efter att ha kommit som en raket på upploppet. Se själv i klippet här ovan. Vinnartiden blev 1.10,5 för den Tyska hästen som kördes och tränades av Joakim Lövgren.

År: 2011
Vinnarodds: 27,06

 

#2 Dijon - Största skrällarna i Elitloppet

När Dijon sprang in på tiden 1.10,3 i Elitloppet så blev han den näst största skrällen genom tiderna på makalösa oddset 27,78. Den franska hästen som tränas och körs av Romain Derieux såg ut att ha avgjort Elitloppet enkelt men vann till slut bara med ett huvud. Dessutom var det diskussion om Dijon gick passgång men efter domarkontroll så kunde han till slut stå som officiell segrare.

År: 2019
Vinnarodds: 27,78

#1 Timoko - Största skrällarna i Elitloppet

Endast en vinnare av Elitloppet har lyckats vinna med ett vinnarodds över 30 gånger pengarna. Detta hände 2017 när den Franska hästen Timoko sprang in på tiden 1.09,0 då han stod i sanslösa 30,89 gånger “degen”. Körsven var Björn Goop och tränare Richard Westerink. Timoko startade som skjuten ur en kanon och kunde enkelt ta ledningen. Så som loppet sedan utspelade sig var det nog ingen som hade förväntat sig.

På upploppet var det i stort sett avgjort då Timoko utökade ledningen med flera längder. Det var riktigt aldrig någon spänning på slutet så den största skrällen i Elitloppets historia blev till slut en enkel match för Timoko. Inte bara det. Dessutom sprang han på den snabbaste vinnartiden i Elitloppets historia. Den enda hästen som sprungit lika snabbt i Elitloppet är Ringostarr Treb som vann året därpå.

År: 2017
Vinnarodds: 30,89

Detta var alltså de största skrällarna i Elitloppet sedan starten 1952. Både imponerande insatser och imponerande tider. Dock har inte Elitloppet givit något av de snabbaste tiderna inom travsporten, dem kan du istället kika in här.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste