världens snabbaste travhäst

Världens snabbaste travhäst

Vilken är världens snabbaste travhäst genom tiderna - Vi listar de 5 snabbaste!

Världens hästar inom trav blir bara snabbare och snabbare och världens bästa travhäst blir bara bättre och bättre. För varje årtionde så vässas världsrekordet för dessa fyrbenta kraftpaket som alla tävlar om att bli världens snabbaste häst. Snabbare banor, snabbare vagnar och bättre utrustning är några faktorer som ligger bakom detta. Här kommer vi lyfta fram de 5 hästar som har sprungit snabbast genom tiderna.

Hur kommer vi fram till vem som är världens snabbaste travhäst då. Det finns ju så många olika längder på banor och loppen går ju även dem i många olika distanser. Vi utgår såklart ifrån kilometertiden och distansen är 1609 meter. Alltså en Engelsk Mile. Men är egentligen världens snabbaste travhäst, världens bästa travhäst? Räcker det med en supertid för att få räknas som världens bästa travhäst?

En Engelsk mile är den vanligaste distansen inom travsporten och de flesta storloppen körs på det viset. Bara sista 10 åren har världsrekordet för världens snabbaste häst slagits flera gånger. Superkul också att vi har blågult med på listan!

Hääär kommer dom!

#5 Muscle Hill, USA

Land: USA
Tid: 1.08,5
Lopp: Hambletonian Stakes
Prispengar: ca 30 miljoner kronor

Den 15e Februari 2006 föddes nummer 5 på listan över världens snabbaste häst på Winbak Farm i Chesapeake City, Maryland. Muscle Hill är född i USA och som alla andra hästar på listan är han varmblodig.

Han kördes ofta av storkusken Brian Sears och tränades av Gregory Peck. Hans bästa tid någonsin slog han faktiskt till med i världens största unghästlopp nämligen Hambletonian Stakes. Ingen dålig tajming för en sådan supertid! Enligt många världens bästa travhäst under sina aktiva dagar.

#4 Hannelore Hanover, USA

Land: USA
Tid: 1.08,0
Lopp: Allerage Farms Open
Prispengar: ca 21,4 miljoner kronor

Hannelore Hanover är även hon en Amerikansk varmblodshäst med en bästa tid som ger en plats på denna lista över snabbaste travhästen i världen. Hennes bästa tid sprang hon sjunde Oktober 2017 på Red Mile. Då blev hon den snabbaste märren i historien, vilket ägaren Frank Baldachino hade förutspått flera år tidigare.

Att hennes rekord skulle ske just sjunde Oktober 2017 trodde dock inte ägaren. Förutsättningarna var inte de bästa vädermässigt. Dessutom körde hon utan skor för första gången – ett beslut av tränaren Ron Burke. 2017 var ett fantastiskt år för Hannelore Hanover och det kröntes såklart med denna supertid som kommer stå kvar i historieböckerna lång tid framöver.

#3 Six Pack, Sverige

Land: Sverige
Tid: 1.07,9
Lopp: Kentucky Futurity
Prispengar: ca 20 miljoner kronor

Första svenska hästen på listan över världens snabbaste häst är blågula Six Pack. Rekord-tiden 1.07,9 sprang han på the Red Mile 2018 på tävlingen Kentucky Futurity. Tränare var ingen mindre än vår egna Åke Svanstedt. Tyvärr slutade Six Pack tävla redan som 4-åring så hans karriär blev kort men otroligt framgångsrik.

Varför han slutade starta så tidigt var för att ägarna kände att han kunde tjäna mer pengar på avel än att verkligen tävla inom trav. Tråkigt för oss åskådare men så är det ofta inom travsporten.

#2 Sebastian K, Sverige

Land: Sverige
Tid: 1.07,7
Lopp: Mohegan Sun
Prispengar: ca 20,3 miljoner kronor

Den snabbaste svenska hästen genom tiderna är Sebastian K och det räcker till en andra plats på listan över världens snabbaste travhäst. Han slog världsrekord den 28 Juni 2014 på Pocono Downs i Pennsylvania. Och vem tror ni körde? Åke Svanstedt såklart!

Innan rekordet så hade det varit mycket snack om och när Sebastian K skulle kunna ta det där världsrekordet. När han väl slog till så stod han för bedriften helt på egen hand i loppet. Åke sa efter loppet att han trodde rekordet skulle bli mycket svårslaget. Det tog lite mer än 4 år och 3 månader innan någon lyckades. Många anser att Sebastian K är världens bästa travhäst, även om han inte lyckats springa den snabbaste tiden.

#1 Homicide Hunter, USA - Snabbaste travhästen i världen

Land: USA
Tid: 1.07,6
Lopp: Allerage Farms Open
Prispengar: ca 18 miljoner kronor

Sjätte Oktober 2018. Det var dagen som loppet med den snabbaste registrerade tiden av en travhäst genomfördes. 1.07,6 lyder världsrekordet och det sattes av den Amerikanska märren Homicide Hunter. Hästen har inte bara ett fantastiskt läcker namn, hon är snabbare än alla andra också.

Som 4 av 5 på denna lista så slogs världsrekordet på the Red Mile, världens snabbaste travbana. Från startspår 4 lag sig Homicide Hunter från start på en femteplats. I sista kurvan klev hon ut i fjärdespår och lag i högsta växeln. Till slut var hon klar segrare med flera längder. Fantastisk bedrift. Så om man ska ranka travhästar efter sin bästa tid, så är Homicide Hunter världens snabbaste häst med någon tiondels marginal.

Är du travnörd och vill läsa mer? Kolla in Högsta vinsten på v75 genom tiderna. Eller största skrällarna i Elitloppet. Vill du istället läsa om världens snabbaste varmblodshäst så kan du göra det här.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste