ufc-sportlobby

Så här bettar du på MMA & UFC

Att betta på MMA är lika enkelt som att betta på fotboll, hästar eller någon annan etablerad sport. Sedan 90-talet har MMA (Mixed Martial Arts) vuxit sig till en av de största kampsporterna i världen.

Steg 1: Skapa ett konto hos en bookmaker

För att komma igång med att betta på MMA måste du ha ett konto hos en etablerad boomaker. Har du redan ett konto hos en leverantör du tycker om fungerar det lika bra, givet att dom erbjuder odds på MMA matcher. Behöver du skapa ett nytt konto rekommenderar jag starkt någon av dessa:

Betsson

5/5

UNIBET

4.5/5

BETHARD

4.3/5

BET365

4/5

Steg 2: Hitta en match att betta på

Innan du bettar måste du ju veta vad eller vem du ska betta på – eller hur? Med största sannolikhet kommer du betta på en av matcherna i ett UFC-event som går lite titt som tätt. För just UFC heter eventen UFC-XYZ (vid skrivande stund UFC 249) och i dessa går ett gäng matcher samt ett main event.

Schema och överblick över kommande events hittar du exempelvis på UFC’s officiella eventsida eller i din TV-tablå.

Steg 3: Välj produkt/bet

Att förstå hur en MMA/UFC fight fungerar är fundamentalt innan du börjar betta på UFC. Som all sportbetting är detta dock bara en liten del av helheten; du måste ha en strategi. Tänk på att din kunskap kan spela roll kortsiktigt eller för en specifik match, men om du vill bli långsiktigt lyckosam bör du sätta upp lite regler, gränser m.m. för dig själv.

Utifrån detta bör du välja ett typ av bet som passar in i din strategi, såsom: matchvinnare, över/under, prop bets och många fler.

Matchvinnare

Matchvinnare är den absolut enklaste och vanligaste sättet att betta på MMA/UFC matcher. Principen är busenkel: du bettar på vem som vinner matchen. Enkelt va?

För att förtydliga: om fighter X möter fighter Y och du har lagt ett bet på X, så vinner du om X slår Y helt enkelt. Det spelar alltså ingen roll hur X vinner – rond 1 eller 3, teknisk KO eller KO, poängskillnad eller något annat. Vinner X så vinner du också.

Men hur mycket vinner man då?

Det är här det kan bli lite mer komplicerat. Eftersom olika fighters är olika bra så måste bookmakers justera din vinst beroende på den förväntade utkomsten av själva matchen. Föreställ dig att en UFC-fighter i världsklass, typ Francis Ngannou skulle gå en fight mot en helt vanlig 13-åring. Vem skulle du betta på om du fick lika mycket pengar oavsett vem du bettade på?

Om bookmakers inte gjorde justeringar via något som kallas ”odds” så skulle de snabbt gå i konkurs eftersom varenda person skulle betta på Francis i ovanstående exempel.

Hur funkar odds?

Det är egentligen ganska enkelt att föreställa sig odds som en multipel av avkastning beroende på förväntad utkomst. Det vill säga: odds på 2.0 ger dig 2x pengarna tillbaka, medans odds på 1.15 ger dig 1.15x gånger pengarna tillbaka. I exemplet mellan Francis och 13-åringen kan man förvänta sig en otroligt låg siffra på Francis, och ett astronomiskt odds på 13-åringen. Ett exempel skulle kunna se ut såhär: Matchvinnare – Francis Ngannou (1.01) | Random 13-åring (99.00). Skulle du lägga 100kr på Francis skulle du bara vinna 100×1.01 = 101kr dvs 1kr. Hade du istället lagt ett 100kr-bet på 13-åringen skulle du vinna 100×99 = 9900kr.

Hur ska man tänka kring odds?

Okej, låt oss tänka ett scenario där fighter X har 6.00 i odds och fighter Y har 2.00. Vad betyder det? Vi vet redan att du får 6x pengarna om X vinner och 2x pegarna om Y vinner. Men vem tror vi kommer vinna? Ett bet på 100kr skulle ge följande avkastning: X = 100kr, Y = 500kr (ej räknat med initiella insatsen). Det betyder att X förväntas vinna 4/5 matcher för att bookmakern ska kunna gå med vinst. Är det rimligt? Vad säger statistiken? Hur är den nuvarande formen på respektive fighter? Skador? Hemarena? Det finns många aspekter som du behöver titta på och göra en egen bedömning huruvida det är rimliga odds eller inte.

Över/under antal ronder

Ett annat populärt bet inom MMA & UFC är att försöka gissa hur många rundor matchen kommer att behöva innan den avslutas. Med andra ord: om du bettar på ”under 1.5” betyder du att du vinner pengar om matchen avslutas inom 2 minuter 30 sekunder i den andra rundan (5 minuter per rond). Bettar du istället på ”over 1.5” så vinner du pengar så fort sekunden efter 2 minuter 30 sekunder i rond nummer 1 har passerat.

Denna form av bet kan vara riktigt intressant om du har lite förkunskap om motståndarna. Till exempel: är de stora bjässar som gillar att slåss riktigt explosivt? Har någon av dem en historik av att avsluta matcher riktigt tidigt? Då kan det vara bra att lägga ett bet på ”under 2.5 ronder” eller liknande eftersom matchen förmodligen kommer ta slut rätt snabbt. Och motsatsen gäller ju också såklart – är de två långsamma fighters som gillar takedowns och samla poäng så bör du betta på en längre match.

Detta är min absoluta favorit att hänvisa till när folk frågar mig ”hur bettar man på UFC/MMA?” eftersom det gör matcherna roliga även om de är långsamma och tråkiga. Win – win!

Prop bets

”Prop bets” betyder egentligen ”proposition bets” och är saker som inte hamnar i någon annan kategori. Det kan vara saker som: vem kommer ha flest takedowns? Vem kommer ha flest jabs? Och så vidare. Fördelen med dessa typer av bets är att det inte spelar någon roll hur resten av matchen går, utan du spelar bara om utkomster av den specifika händelsen du bettar på.

Det mest populära prop bettet i MMA heter ”Victory bet” och handlar helt enkelt om hur matchen kommer avslutas. Submission? Chokehold? Knockout? Poäng? Du kan även kombinera denna med vinnare av matchen för att få riktigt saftiga odds.

Steg 4: Grattis, så bettar du på MMA & UFC!

Förhoppningsvis vinner du mer än du förlorar, men tänk på att det inte finns några garantier när det gäller all form av betting. Det bästa du kan göra är att utveckla en strategi och hålla dig till den för att säkerställa en långsiktighet i ditt spelande.

Spara gärna historik eller saker du lär dig under tiden för att bli vassare nästa gång – skriv också gärna en rad till oss om du har frågor eller tips! Nu vet du hur man bettar på MMA & UFC – grattis!

Hoppas du har g

Gillade du vår artikel? Dela den gärna med dina vänner! 😀

Läs också

Senaste