diskus sportlobby

Världsrekord diskus – Svenska framgångar

Vi tar en titt på vem som har världsrekord i diskus båda på herr- och damsidan. Många svenska framgångar på slutet men det räcker inte här!

Har du någonsin hört talas om diskus? Grenen i friidrott där tävlande ska kasta en disk likt en frisbee, dock mindre och tyngre, så långt som möjligt. Visste du exempelvis att diskus är en av de tävlingsgrenar som ingick i de antika olympiska spelens femkamp? Idag är disken som kastas dock något förnyad och tekniken som kastarna använder likaså. Utöver det ser tävlingsreglerna relativt lika ut.

I Sverige har vi flera duktiga svenska diskuskastare men även runt om i världen finns det personer som kastar riktigt långt. I denna artikeln tänkte vi berätta mer dels om våra svenska talanger men också om världsrekord diskus och vem som håller det. Både nu men också historiskt.

Svensk diskuskastare - Daniel Ståhl

I Sverige är diskus en relativt populär gren inom friidrotten och vi har genom åren haft flera duktiga svenska diskuskastare i vårt avlånga land. Den absolut mest kända som du säkert hört talas om är Daniel Ståhl.

Daniel Ståhl är den svenska diskuskastare som kastat diskus absolut längst i Sverige. Han är också regerande världsmästare och olympisk mästare i diskus. Ståhl är ännu aktiv i sin sport och hans form ser bara ut att bli ännu bättre år efter år. Han är riktigt duktig och en känd diskuskastare världen över. Med lite tur kanske vi till och med kan se ett skifte i världsrekordet inom några år. Fortsätter Ståhl leverera som han gjort hittills är det faktiskt ingen omöjlighet.

Historiska svenska diskuskastare

Tittar vi bakåt i tiden hittar vi två andra namn som även de är värda att nämna när man pratar om svenska diskuskastare. Ett av dessa namn är Ricky Bruch eller Björn Ricky Bruch som han faktiskt heter. Ricky kan man säga var sin tids Daniel Ståhl. Han slog det svenska rekordet hela 15 gånger och behöll det i 33 år fram tills att Daniel Ståhl slog det rekordet med 3 cm. Hans längsta kast 71,26 meter.

Det andra namnet vi bör nämna när det kommer till svenska diskuskastare är Anna Söderberg. Anna är nämligen absolut bäst på damsidan genom tiderna i Sverige. Hennes karriär tog fart på 1990 talet och hon har sedan dess varit obesegrad. Hennes absolut längsta kast är 64,54 meter vilket hon kastade år 1999. Detta är också svenskt rekord.

Världsrekord diskus herrar

Världsrekord diskus för herrar har sett konstant ut de senaste åren. Nedan presenterar vi världsrekord i diskus nu men också hur det sett ut historiskt. Vi tänkte också berätta lite närmare om varje person och hur rekordet togs.

Rekord

Namn & nation

Datum

74,08 meter

Jürgen Schult, Tyskland

6 juni 1986

73.88 meter

Virgilijus Alekna, Litauen

3 augusti 2000

73.38 meter

Gerd Kanter, Estland

4 september 2006

Jürgen Schult

Tyska Jürgen Schult är den man som idag, och mer än 30 år tillbaka, har världsrekord diskus. Schult föddes år 1960 i Amt Neuhaus men var som bäst i diskus under 80- och 90-talet. Han slog världsrekord år 1986 då han kastade hela 3 cm längre än den tidigare världsrekordinnehavaren Juri Dumtjev.

Utöver världsrekordet har han också vunnit OS en gång samt VM och EM en gång.

Virgilijus Alekna

Litauiska Virgilijus Alekna är mannen som står för det näst längsta kastet i diskus i världen. Alekna deltog vid Olympiska Sommarspelen år 2000 i Sydney där hans kast på 69,30 räckte till guld och bröt Riedels dominans i sporten. Samma år noterade Alekna sitt personliga rekord i tävlingar i Kaunas där han kastade hela 73,88. Kastet är än idag det näst längsta någonsin.

Gerd Kanter

Etniska Gerd Kanter har tillhört världseliten i diskus sedan 2003. Han är den kastare som nått tredje längst genom historien efter Schult och Alekna. Den 4 september 2006 i Sverige, Helsingborg, kastade han över 70 meter i fyra olika rundor (69.46 – 72.30 – 70.43 – 73.38 – 70.51 – 65.88). Kastet på 73.38 har gjort det till det tredje längsta i världshistorien än idag.

Världsrekord diskus damer

Världsrekord diskus damer har även det rekordet sett väldigt likt ut sedan många år tillbaka. Samma kvinna har sedan 1988 haft världsrekordet och ingen har hittills kunnat utmana det. Innan det nuvarande rekordet togs ändrades det dock en hel del under ett par år.

Nedan presenterar vi världsrekordet diskus både nu och historiskt samt berättar lite mer om personerna bakom rekordet.

Värt att nämna är att disken för damer är hela 1 kg lättare än den som herrarna använder därav är det något lättare för damerna att kasta längre.

Rekord

Namn & nation

Datum 

76,80 meter

Gabriele Reinsch, Tyskland

9 juli 1988

74,56 meter

Zdenka Silhavá, Tjeckoslovakien

26 augusti 1984

74.56 meter

Ilke Wyludda, Tyskland

23 juli 1989

 

Gabriele Reinsch

Gabriele Reinsch är den kvinna som idag och mer än 30 år tillbaka har världsrekord diskus. Hon tog rekordet från Zdenka Silhavá efter att under en tävling i Neubrandenburg kastat mer än 2 meter längre än de dåvarande rekordet. Kastet hamnade på 76,80 meter.

Utöver att Reinsch har världsrekord diskus har hon även deltagit i flera stor tävlingar däribland EM och OS. Hon har dock inte lyckats ta några större medaljer i dessa tävlingar.

Zdenka Silhavá

Innan Gabriele Reinsch tog över världsrekordet i diskus var det Tjeckiska Zdenka Silhavá som hade rekordet. Hon tog över stafettpinnen från en annan Tjeckoslovak, Irina Meszynski när hon kastade ett par cm längre.

Det tidigare rekordet var på 73,36 meter och Zdenka kastade 74,56 meter. Hon behöll rekordet i omkring 4 år innan Gabriele slog det med över hela 2 meter.

Ilke Wyludda

Under åren 1989 till och med VM 1991 i Tokyo vann Ilke Wyludda 41 raka tävlingar. Detta inklusive EM-guld vid EM i Split. Under denna tid gjorde hon även ett kast på 74,56 meter vilket inte bara är hennes personliga rekord utan dessutom det andra längsta kastet någonsin. Det är dessutom världsrekordet för juniorer.


Tjeckiska Zdenka Silhavá och Tyska Ilke Wyludda delar alltså en andraplats i världsrekordet med samma längd på sina kast, 74.56 meter.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste