diskus sportlobby

Världsrekord diskus – Svenska framgångar

Vi tar en titt på vem som har världsrekord i diskus båda på herr- och damsidan. Många svenska framgångar på slutet men det räcker inte här!

Världsrekord diskus - Vem har det och hur har det sett ut historiskt

Har du någonsin hört talas om diskus? Grenen i friidrott där tävlande ska kasta en disk likt en frisbee, dock mindre och tyngre, så långt som möjligt. Visste du exempelvis att diskus är en av de tävlingsgrenar som ingick i de antika olympiska spelens femkamp? Idag är disken som kastas dock något förnyad och tekniken som kastarna använder likaså. Utöver det ser tävlingsreglerna relativt lika ut.

I Sverige har vi flera duktiga svenska diskuskastare men även runt om i världen finns det personer som kastar riktigt långt. I denna artikeln tänkte vi berätta mer dels om våra svenska talanger men också om världsrekord diskus och vem som håller det. Både nu men också historiskt.

Svensk diskuskastare - Daniel Ståhl

I Sverige är diskus en relativt populär gren inom friidrotten och vi har genom åren haft flera duktiga svenska diskuskastare i vårt avlånga land. Den absolut mest kända som du säkert hört talas om är Daniel Ståhl.

Daniel Ståhl är den svenska diskuskastare som kastat diskus absolut längst i Sverige. Han är också regerande världsmästare och olympisk mästare i diskus. Ståhl är ännu aktiv i sin sport och hans form ser bara ut att bli ännu bättre år efter år. Han är riktigt duktig och en känd diskuskastare världen över. Med lite tur kanske vi till och med kan se ett skifte i världsrekordet inom några år. Fortsätter Ståhl leverera som han gjort hittills är det faktiskt ingen omöjlighet.

Historiska svenska diskuskastare

Tittar vi bakåt i tiden hittar vi två andra namn som även de är värda att nämna när man pratar om svenska diskuskastare. Ett av dessa namn är Ricky Bruch eller Björn Ricky Bruch som han faktiskt heter. Ricky kan man säga var sin tids Daniel Ståhl. Han slog det svenska rekordet hela 15 gånger och behöll det i 33 år fram tills att Daniel Ståhl slog det rekordet med 3 cm. Hans längsta kast 71,26 meter.

Det andra namnet vi bör nämna när det kommer till svenska diskuskastare är Anna Söderberg. Anna är nämligen absolut bäst på damsidan genom tiderna i Sverige. Hennes karriär tog fart på 1990 talet och hon har sedan dess varit obesegrad. Hennes absolut längsta kast är 64,54 meter vilket hon kastade år 1999. Detta är också svenskt rekord.

Världsrekord diskus herrar

Världsrekord diskus för herrar har, tro det eller ej, faktiskt sett väldigt konstant ut de senaste åren. Åren innan det nuvarande världsrekordet togs förändrades det dock en hel del. Nedan presenterar vi världsrekord i diskus nu men också för hur det sett ut historiskt. Vi tänkte också berätta lite närmare om varje person samt hur länge rekordet hölls.

Rekord

Namn & nation

Datum

74,08 meter

Jürgen Schult, Tyskland

6 juni 1986

71,86 meter

Jurij Dumtjev, Ryssland

29 maj 1983

71,16 meter

Wolfgang Schmidt, Tyskland

9 augusti 1978

Jürgen Schult

Tyska Jürgen Schult är den man som idag, och mer än 30 år tillbaka, har världsrekord diskus. Schult föddes år 1960 i Amt Neuhaus men var som bäst i diskus under 80- och 90-talet. Han slog världsrekord år 1986 då han kastade hela 3 cm längre än den tidigare världsrekordinnehavaren Juri Dumtjev.

Utöver världsrekordet har han också vunnit OS en gång samt VM och EM en gång.

Juri Dumtjev

Juri Dumtjev hade världsrekord i diskus innan Jürgen Schult tog över det. Han tog rekordet år 1983 när han kastade ett par cm mer än Wolfgang Schmidt. Kastet hamnade på 71,86 meter och det tidigare rekordet låg på 71,16 meter.

Han behöll rekordet i omkring 3 år men kan för alltid vara stolt över att han en gång hade världsrekord diskus.

Wolfgang Schmidt

Wolfgang Schmidt hade världsrekordet i diskus 5 år innan Juri Dumtjev tog över det. Han tog världsrekord med ett kast på 71,16 meter och året var 1978. Han slog då det dåvarande rekordet på 70,86 meter som amerikanska Mac Wilkins höll.

Utöver att Schmidt tagit världsrekord i diskus har han också varit Europamästare samt att han senare i livet även arbetat som börsmäklare i San Francisco.

Världsrekord diskus damer

Världsrekord diskus damer har även det rekordet sett väldigt likt ut sedan många år tillbaka. Samma kvinna har sedan 1988 haft världsrekordet och ingen har hittills kunnat utmana det. Innan det nuvarande rekordet togs ändrades det dock en hel del under ett par år.

Nedan presenterar vi världsrekordet diskus både nu och historiskt samt berättar lite mer om personerna bakom rekordet.

Värt att nämna är att disken för damer är hela 1 kg lättare än den som herrarna använder därav är det något lättare för damerna att kasta längre.

Rekord

Namn & nation

Datum

76,80 meter

Gabriele Reinsch, Tyskland

9 juli 1988

74,56 meter

Zdenka Silhavá, Tjeckoslovakien

26 augusti 1984

73,36 meter

Irina Meszynski, Tjeckoslovakien

8 augusti 1984

Gabriele Reinsch

Gabriele Reinsch är den kvinna som idag och mer än 30 år tillbaka har världsrekord diskus. Hon tog rekordet från Zdenka Silhavá efter att under en tävling i Neubrandenburg kastat mer än 2 meter längre än de dåvarande rekordet. Kastet hamnade på 76,80 meter.

Utöver att Reinsch har världsrekord diskus har hon även deltagit i flera stor tävlingar däribland EM och OS. Hon har dock inte lyckats ta några större medaljer i dessa tävlingar.

Zdenka Silhavá

Innan Gabriele Reinsch tog över världsrekordet i diskus var det Tjeckiska Zdenka Silhavá som hade rekordet. Hon tog över stafettpinnen från en annan Tjeckoslovak, Irina Meszynski när hon kastade ett par cm längre.

Det tidigare rekordet var på 73,36 meter och Zdenka kastade 74,56 meter. Hon behöll rekordet i omkring 4 år innan Gabriele slog det med med hela 4 meter.

Irina Meszynski

Irina Meszynski hade världsrekord diskus innan Zdenka Silhavá tog över det. Hennes rekord var på 73,36 meter med dessvärre behöll hon inte det världsrekordet speciellt länge. Bara 9 dagar senare kastade Zdenka Silhavá ytterligare några längre och tog därmed över rekordet.

Utöver att hon varit världsrekordinnehavare i 9 dagar har hon också deltagit på många stora tävlingar internationellt. Hennes bästa resultat är en fjärdeplats i EM år 1986 men utöver det har hon inga större vinster att skryta med. Att en gång i tiden haft världsrekord duger dock rätt bra, eller vad säger du?

Gillade du vår artikel? Dela den gärna med dina vänner! 😀

Dela på facebook
Dela på twitter

Läs också

Senaste