världsrekord längdhopp sportlobby

Världsrekord i längdhopp

Om du är intresserad av friidrott så vet du nog att världsrekord längdhopp har stått sig i många år, men vet du hur länge? Här får du all info

Världsrekord längdhopp - vem har det och vad ligger rekordet på?

Har du någonsin funderat över hur långt de som är allra bäst på längdhopp hoppar? Att det handlar om ett par meter förstår du säkert men hur långa de faktiska hoppen är kanske du inte känner till. När det kommer till tävlingssammanhang brukar det i toppskiktet inte skilja mer än ett par centimeter eller till och med millimeter mellan de bästa hoppen. Det är vad man brukar kalla ett centimeterspel som avgör placeringarna men också rekordlängderna i stort.

Vem har egentligen världsrekord längdhopp? Och vad har vi för duktiga svenska längdhoppare? Vi kommer i denna artikeln dels gå igenom om hur det ser ut idag men också historiskt. Låt oss börja!

Flera duktiga svenska längdhoppare

Längdhopp har nästintill alltid varit en populär gren att utöva i Sverige. De allra flesta introduceras till friidrotten och längdhopp under skoltiden och på gymnastiken. För en del är det bara just det, en gymnastiklektion, men för andra kan det närapå vara ett uppvaknande.

Damsidan

Detta skedde bland annat för en av våra i nutid bästa svenska längdhoppare Khaddi Sagnia. Sagnia är idag den bästa svenska längdhopperskan vi har i Sverige. Hon har bland annat vunnit fler än 10 svenska mästerskap samt vunnit Ungdoms-OS en gång.

En annan duktig längdhopperska som innehar det svenska rekordet är Erica Johansson. Det svenska rekordet, som Johansson tog år 2000, är på längden 6,99 meter. Än idag hela 22 år senare har ingen svensk kvinna varit i närheten av att slå detta.

Utöver att hon innehar det svenska rekordet har hon också vunnit de Svenska Mästerskapen flertalet gånger, främst under 1990 talet. Hon har även vunnit VM och EM en gång.

Herrsidan

På herrsidan har vi två riktigt duktiga svenska längdhoppare. En man vid namn Michel Tornéus och en annan man vid namn Thobias Montler. Michel Tornéus har bland annat svenskt rekord för herrar och har också vunnit en mängd svenska mästerskap och ett EM. Hans rekord och det svenska rekordet ligger på 8,44 meter. Tornéus har varit aktiv i flera år men valde år 2019 att avsluta sin karriär.

Ett annat namn värt att nämna när vi talar om svenska längdhoppare är Thobias Montler. Montler har även han vunnit flera svenska mästerskap både i längdhopp men också i stafett.

Världsrekord längdhopp herrar

Något som kan vara bra att känna till om längdhopp generellt är att vinden är väldigt viktig att mäta. Är det mer än 2 m/s medvind får inte resultatet, oavsett längd, räknas som något form av rekord. Detta gäller dock inte för tävlingar generellt utan enbart om rekord ska räknas.

När det kommer till världsrekord längdhopp så har samma rekord stått sig i mer än 30 år. Flera personer har varit i närheten av rekordet eftersom längdhopp är något av en centimetersport.

Nedan presenterar vi världsrekordet i längdhopp nu men också historiskt. Vi kommer också berätta lite närmare om varje enskild världsrekordinnehavare.

Rekord

Namn och nation

Datum

8,95 meter

Mike Powell, USA

30 augusti 1991

8,90 meter

Bob Beamon, USA

18 oktober 1968

8,35 meter

Igor Ter-Ovanesian, Sovjetunionen

19 oktober 1967

Mike Powell

mike powell sportlobby

Mike Powell är mannen som har världsrekord längdhopp. Han har dessutom haft det i mer än 30 år. Det tidigare världsrekordet som landsmannen Bob Beamon hade slog Powell år 1991 under VM i Tokyo. Det tidigare världsrekordet låg på 8,90 meter men detta slog alltså Powell med hela 5 cm till 8,95 meter.

Utöver att han innehar världsrekord längdhopp har Powell också vunnit VM två gånger samt tagit två silver i OS.

Bob Beamon

Innan Mike Powell tog över stafettpinnen för världsrekordet var det Bob Beamon som hade hoppat längst i längdhopp i världen. Faktum är att hans världsrekord kommit att bli enormt omtalat. Dels eftersom det var ett nytt världsrekord men framförallt eftersom rekordet innebar en så stor förbättring att världen aldrig skådat något liknande.

Hans rekord var på längden 8,90 meter vilket då var hela 55 cm längre än det tidigare världsrekordet. Det hoppet innebar också att han tog olympiskt rekord. Ett rekord som än idag inte har slagits.

Beamon behöll sitt rekord från år 1968 till år 1991 när Mike Powell slog det med 5 cm.

Igor Ter-Ovanesian

Igor Ter-Ovanesian har även han haft världsrekord i längdhopp. Hans världsrekord tog han år 1967 då på längden 8,35 meter. Han fick behålla sitt världsrekord i ungefär ett år tills amerikanen Bob Beamon slog det med häpnadsväckande 50 cm.

Utöver att Igor en gång i tiden hoppat längst i världen har han också vunnit flera EM samt tagit brons i OS två gånger.

Världsrekord längdhopp damer

Även för damer har världsrekordet stannat av något de senaste decennierna. I mer än 30 år har samma kvinna behållit världsrekordet i längdhopp. Ett par duktiga längdhopperskor har kommit i närheten men ingen har ännu lyckats hoppa längre.

Nedan berättar vi lite närmare om världsrekord längdhopp för damer. Vi ger dig också lite mer information om personerna bakom de berömda hoppen.

Rekord

Namn & Nation

Datum

7,52 meter

Galina Tjistjakova, Sovjetunionen

11 juni 1988

7,46 meter

Jackie Joyner-Kersee, USA

År 1987

7,45 meter

Heike Drechsler, Tyskland

År 1985

Galina Tjistjakova

Sedan år 1988 är det sovjetiska-slovakiska Galina Tjistjakova som innehar världsrekord längdhopp för damer. Hon tog över världsrekordet från amerikanska Jackie Joyner när hon hoppade hela 6 cm längre än det dåvarande rekordet.

Utöver att hon har världsrekordet i längdhopp har hon också hunnit vinna VM en gång samt EM flertalet gånger.

Jackie Joyner-Kersee

Den kvinna som hade världsrekordet i längdhopp innan Galina är amerikanska Jackie Joyner-Kersee. Hon hoppade en längd på 7,46 meter vilket i sin tur var 1 cm längre än de tidigare världsrekordet som tyska Heike Drechsler hade. Hon behöll sitt rekord i omkring ett år innan Sovjetsíska Galina Tjistjakova slog det med 6 cm.

Jackie har också, utöver att ha tagit ett världsrekord, vunnit OS-guld tre gånger, VM fyra gånger och de Panamerikanska spelen en gång. Hon har också världsrekord i sjukamp vilket hon satte under OS i Seoul år 1988. Ingen har heller någonsin varit i närheten av att slå det rekordet, vissa påstår till och med att det nästintill är oslagbart.

Heike Drechsler

Tyska Heike Drechsler har även hon haft världsrekord längdhopp under en period. Hon tog världsrekordet från rumänska Anisoara Stanciu år 1985 när hon hoppade hela 7,44 meter. Hon bättrade kommande år dessutom på det världsrekordet med 1 cm innan amerikanska Jackie Joyner-Kersee slog det med 1 cm året efter.

Men något som gör att Heike, likt amerikanska Jackie, sticker ut är att dem inte bara har haft ett världsrekord utan två. Heike Drechsler har alltså också haft världsrekordet i 200 meter. Det världsrekordet är numera slaget dock utav tre andra sprintar. Men, det är fortfarande den fjärde snabbaste tiden genom tiderna och det kan ingen ta ifrån henne.

Drechsler sägs än idag vara en av historiens främsta friidrottare och inte är väl det konstigt. Hon har ju trots allt slagit två världsrekord men inte nog med det hon har också vunnit OS två gånger, VM fyra gånger och EM 9 gånger. Enormt imponerande minst sagt.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste