bettings påverkan på proffsidrott

Så förvandlas proffssporten av betting

Betting har blivit allt större men det har samtidigt förändrats, inte minst då tekniken har blivit mer avancerad och lättillgänglig. Idag behöver du inte tillgång till en bookmaker utan det räcker gott och väl med en smartphone och en av de väldigt många bettingappar som finns på marknaden.

Det här har påverkat hur vi tittar på sport och till viss del har det också påverkat sporten. Frågan är hur det kan komma att påverka de professionella ligorna, inte minst i en tid då allt fler länder har börjat legalisera betting och öppnat upp för mer av det i framtiden.

Tekniken har förändrats

Betting har förändrats mycket med åren. Du har under en ganska lång tid haft möjligheten att sätta pengar på olika matcher direkt över nätet, men tekniken har kommit långt sedan betting online först blev en verklighet. Idag har du en snabbare spelupplevelse där spelbolagen kämpar om kunderna. Det här har lett till casinobonus utan insättning, live streaming av stora ligor och så många spel- och bettingalternativ att det nästan är omöjligt för en spelare att prova på allt.

Tittar vi specifikt på betting så finns det bättre bettingmöjligheter idag än tidigare. Förr var man begränsad till att satsa pengar på framför allt antal poäng och vem som vinner en match, idag kan du satsa på allt möjligt. Live betting har också gjort det möjligt att satsa på mer specifika situationer, exempelvis om ett lag kan tänkas vända matchen till sin fördel trots att man är i underläge.

Ökad legalisering leder till en bredare bransch

Tidigare har länder som USA haft lagar som satt hinder för sportsbetting. Det här är inte längre fallet och idag går det i många stater att satsa pengar på olika matcher och sporter. Den ökade legalisering kommer från flera faktorer men det handlar framför allt om att fler är positiva till det idag.

I USA var det inte minst Black Sox Skandalen som gjorde människor negativa tidigare, en skandal där åtta spelare i Chicago White Sox anklagades för att ha förlorat en match mot Cincinnati Reds med flit i utbyte mot pengar från ett spelsyndikat.

Just USA är viktigt även för resten av världen. Det är en enorm marknad som är väldigt viktig för spelbolagen och kan också leda till ökade intäkter, vilket i sin tur leder till mer pengar som kan användas för att utveckla tekniken. Det innebär också nya bolag som bildas i USA och som med tiden kan expandera till Europa och Asien, två andra stora marknader.

Oro för att det ska förstöra sporten

Det betyder däremot inte att alla i ligorna är positiva. Det är fortfarande ett kontroversiellt ämne och många är inte positiva till legalisering. I USA har man till exempel redan haft problem inom juniorligorna där matchfixning och har förekommit. Med mer betting som också är lättare att komma åt så är det förståeligt att en del personer blir oroliga över att det ska sprida sig.

För att motverka det har man redan i andra länder stiftat lagar, Sverige är ett bra exempel här. Vi har redan idag lagar mot det och samtidigt finns det ett bättre system för att sköta om spelarna så att de själva inte blir beroende av att spela eller utsätts för en press att fuska.

Det här kan tekniken göra för sporten

Matchfixning har funnits sedan långt tillbaka och är inte ett fenomen som behöver bli vanligare i samband med att fler kan satsa pengar genom enkla appar och plattformar. Här krävs det i stället lagar och ett bättre system för ligorna så att man kan skydda sporten.

Samtidigt bör man inte underskatta vad betting och tekniken kan göra för en sport. Det kan bland annat leda till ett ökat intresse för en sport och även möjliggöra för ligor att tjäna mer pengar. Det här kan till exempel göra det möjligt för även de mindre ligorna att kunna betala ute högre löner och erbjuda en bättre upplevelse för tittare. För spelare kan det här innebära fler karriärmöjligheter.

Vi vet däremot inte exakt vad som kommer hända i framtiden. Den här tekniken är fortfarande relativt ny för oss och vi har inte tidigare haft möjligheten att satsa pengar så lätt som det är just nu. Det kommer absolut att påverka proffssporten, men om det blir på ett positivt eller negativt sätt återstår att se.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -
Läs också
Senaste