fakta om ishockey

Fakta om hockey

Här hittar du all fakta om hockey som du är ute efter. Hockey fakta för alla hockey-fans i landet. Planen, hockeyutrustning, pucken och mer.

All fakta om hockey som du behöver veta!

Kanske är du rent av en expert när det kommer till hockey och vet allt som rimligen finns att veta om den populära sporten eller så är du en glad entusiast som kanske inte vet så mycket mer om hockey än att du tycker om sporten. Oavsett vad så är du förmodligen intresserad av att veta mer om hockey eftersom du faktiskt klickat dig in till denna artikel och fakta om hockey, det lovar vi att du får i denna artikel.

Hockey är en av världens mest populära sporter och det finns därför väldigt mycket fakta om hockey som kan vara värt att lära sig. I denna artikel kommer vi ge dig all fakta om ishockey som du behöver veta. Visste du till exempel att världens längsta hockeymatch varade i över 3 timmar och 37 minuter? Vi går igenom allt från grunderna i hur sporten spelas till vilken utrustning som används och vidare till lite allmän hockey fakta som kan vara bra att veta. 

Låter det intressant? I så fall hittar du vår faktaguide om hockey nedan!

Vi börjar med lite grundläggande fakta om ishockey

För att du ska få dig något av en helhetsbild av vad hockey faktiskt är och hur det fungerar så börjar vi just där, i grunden. Nedan går vi igenom lite grundläggande fakta om hockey; vad det är, hur det spelas, hur spelplanen ser ut och mycket mer.

Vi börjar med spelplanen

Hockey fakta om spelplanen

Ishockey spelas på en spelplan av is. En isrink, eller hockeyrink som det i hockeyvärlden kallas. Hockeyrinken är 60 meter lång och 26 – 30 meter bred. Rinken har rundade hörn som omsluts av en sarg, en typ av ram som avgränsar planen. Sargen är omkring 1,2 meter hög och är ofta utrustad med både glas och plexiglas som skyddar publiken och avgränsar spelytan.

Utanför sargen och isrinken finns avbrytarplatserna och ovanför spelarna sitter publiken. I en hockeyarena är ofta publikplatserna byggda så att publiken sitter ovan planen, detta för att de ska få en så bra sikt som möjligt.

Själva spelplanen, isrinken, är indelade i fem stycken jämlöpande linjer i olika sektioner. Två av dessa linjer är blå och de löper tvärs över planen vilket i sin tur delar in planen i tre zoner. De yttre zonerna är störst och i mitten av dessa finns en röd linje som delar in planen i ytterligare två delar vilket bildar en mittpunkt.

På kortsidorna av isrinken finns två mål. Dessa är 122 cm höga och 183 cm breda.

Utrustning

Precis som i de allra flesta andra sporter så behöver man i ishockey använda sig av diverse utrustning. Denna utrustning består av diverse beståndsdelar, däribland skridskor, hjälm, puck, skyddskläder och ishockeyklubba.

Kläderna man använder är byxor och tröjor, ofta i ett slittåligt material och under dessa sitter själva skyddsutrustningen. Denna utrustning består av allt från benskydd till axelskydd, bröstskydd, armbågsskydd, knäskydd och handskar.

I ishockey används också hjälm. Som junior har ofta denna ett galler för ansiktet som ett extra skydd. Ju högre upp i åldern som hockey spelas desto mer sällan ser man dock skyddsgaller på hjälmarna eftersom det skymmer sikten något. Dock har alltid målvakten galler på sin hjälm. Målvakten har ofta mer skyddsutrustning än de övriga spelarna.

Själva klubban är antingen gjord av trä eller kompositmaterial. En träklubba är ofta billigare och mindre slittålig men är utmärkt att använda som en första klubba. En hockeyklubba av kompositmaterial är i regel mer flexibel och slittålig vilket är att föredra.

Hockeypucken är även den en viktig del att nämna det när kommer till fakta om hockey. En hockeypuck är liten och hård. Den är byggd i en cylinderform och gjord utav vulkaniserat gummi. Detta gummit består av en blandning mellan naturgummi, tillantioxidanter, limningsmaterial och andra kemikalier vilka alla blandas tillsammans för att uppnå en perfekt balans av hårdhet och motståndskraft.

fakta om hockey

Spelet och positionerna

Något som bör anses som något av de viktigaste, om inte det allra viktigaste, när man pratar om fakta om hockey är själva spelreglerna och de olika positionerna som lagmedlemmarna spelar i.

Hockey fungerar som de flesta andra lagsporter. Det finns två lag och dessa lag möter varandra. Matchen spelas på en isrink och det finns två mål. Målet med matchen är att sätta så många puckar in i motståndarens mål som möjligt och det lag som gör flest mål vinner.

En matchtid är oftast 60 minuter uppdelat i tre perioder där varje period är 20 minuter. Mellan varje period är det också paus på 18 minuter för att spelarna ska hinna vila sig och samla sig innan nästa period. I dessa periodpauser är det också populärt för åhörarna att fylla på sitt glas eller ta en toapaus.

I hockey spelar man med vad man brukar kalla effektiv matchtid. Detta innebär att klockan stoppas vid alla spelstopp, exempelvis om någon ramlar eller om en spelare byts ut.

Varje lag har möjlighet att ha som mest 22 spelare vid matcher, 20 utespelare och 2 målvakter. Det är dock endast tillåtet att ha sex spelare på planen samtidigt och en målvakt. Dessa spelare har alla olika positioner på planen likt en fotbollsmatch. Det finns backar, deras fokus ligger på försvarsspel. Sedan finns det forwards och deras uppgift är på anfallande spel. Det finns också de som spelar center och deras uppgift är att styra spelet. Precis om i de flesta andra lagsporter finns det också en målvakt och dennes uppgift är att försvara målet från motståndarnas attacker.

Det finns regler för hur en match ska spelas och dessa är samlade i Svenska Ishockeyförbundets Regelbok. Det finns också en internationell regelbok och faktum är att NHL, National Hockey League, också har en egen sådan bok. Reglerna brukar dock mer eller mindre se likadana ut.

Kort fakta om hockey och hur sporten kom till Sverige

Ja hur kom egentligen ishockeyn till? Här kommer lite kort hockey fakta om den första tiden i hockeyns historia.

Det är inte helt lätt att veta hur ishockeyn kom till. En del hävdar att den fanns i Europa redan på 1500-talet medans andra menar att den kom från Kanada. Den första riktiga matchen som spelas likt det sätt vi spelar hockey på idag skedde dock i Kanada år 1875. Två år senare skrevs den första regelboken om sporten och sedan dess har sporten spridit sig till nästintill alla världens länder.

Till Sverige kom hockeyn lite senare. År 1920 för att vara exakt men det var först några år senare som hockeyn i Sverige verkligen tog fart på riktigt. 1975 grundades elitserien, alltså den serie av lag som är de allra högst rankade i Sverige, och i takt med att allt fler intresserade sig för sporten ju större blev den. Visste du till exempel att längsta hockeymatchen som spelats i Sverige varade i hela 140 minuter? Det är alltså över 4 perioders övertid.

Idag är Sverige en av de största hockeynationerna i världen. Vi är nästan alltid rankade i toppen och vårt landslag Tre Kronor har flera gånger vunnit mästerskapen

De största hockeynationerna och ligorna i världen

Ovan har vi nu gett en hel del fakta om ishockey. Dels i hur spelet fungerar, hur utrustningen ser ut, vart hockeyn kom ifrån och mycket mer. Men för er som inte enbart planerar att utöva sporten själva utan framförallt uppskattar att titta på hockey så är en viktig punkt att prata om när det kommer till fakta om ishockey, vilka länder är störst och vilka ligor finns det i hockey? Det presenterar vi nedan.

  • Med hela 26 vinster i världsmästerskap är Kanada absolut en nation att räkna med.

 

  • Även USA har många duktiga spelare i sitt land vilket har gett dem flera vinster under åren.

 

  • Ryssland. Det stora landet i öst har många hockeylegender i sitt land. Nationen i sig har också vunnit flera mästerskapstitlar.

 

  • Ett mindre land som även det producerat många framgångsrika hockeyspelare genom åren.

 

  • Sverige. Som ovan nämnt är Sverige faktiskt en utav de största hockeynationerna i världen.

 

  • Finland. Även vårt grannland Finland är duktiga på hockey.

De största ligorna i världen

Det finns landslag och så finns det ligor. I ligorna spelar bara de absolut bästa spelarna och likt fotboll och basket så vill lagen i de olika ligorna bara ha med de allra bästa spelarna i sitt lag. Lagen som spelar i ligorna behöver inte komma ifrån nationen där laget befinner sig. Spelare köps och säljs varje dag och de lag med flest bra spelare har oftast störst framgång.

Det finns flera ligor i hela världen men egentligen bara tre riktigt stora ligor som är värda att nämna när man talar om hockey fakta. På första plats är NHL, National Hockey League, på andraplats kommer KHL, Kontinental Hockey League och på tredjeplats kommer faktiskt vår svenska liga SHL, Swedish Hockey League.

Vår svenska liga SHL har inte alltid legat i topp men på senare år har många lag verkligen visat framfötterna. Bara för att nämna några av våra lag i SHL så har vi Frölunda, Djurgården, Luleå, Rögle och Växjö Lakers. Lönerna i SHL är dock inte i närheten av lönerna i NHL, vill du läsa mer om vilka som har högst lön i NHL så kan du göra det här.

Sverige är en stor nation när det kommer till hockey. Inte bara för att vi har så många bra spelare utan också för att det svenska folket verkligen älskar hockey. Vi är stolta över våra lag och i mästerskapssammanhang visar vi gärna upp våra blågula färger för världen. Mycket finns att säga om svensk hockey men att vi går en ljus framtid till mötes är nog en rätt bra slutreplik.

- Dela artikel på messenger eller sociala medier -

Läs också

Senaste

Bäst oddsbonusar 2022

mr green mini

Mr Green

500 kronor riskfritt bet
Hämta bonus Hämta bonus
Regler & villkor gäller
+18 | Erbjudandet gäller endast för kunder i Sverige | Endast giltigt för nya spelare utan tidigare insättning | Spelare måste välja Odds-välkomsterbjudandet när de gör sin första insättning | Endast ett välkomsterbjudande kan nyttjas per spelare/konto | Kvalificerande spelare erhåller ett Freebet till ett värde av 100% av insättningsbeloppet upp till 500 kr | Insättning; min. 100 kr, max 500 kr | Min. odds 2 | Handikapp marknader räknas ej för att kvalificera | Väljer du “Cash Out” på ditt kvalificerade spel, kommer spelet inte att räknas mot omsättningskravet för erbjudandet | Freebet krediteras automatiskt efter att hela insättningen blivit omsatt | Freebet kan inte delas upp och går bara att använda på 1 spel | Freebet kan endast användas för LIVE bet | Freebet gäller i sextio (60) dagar, varefter den förverkar | Eventuella vinster från freebet är fria från omsättningskrav
comeon logga

Come On

1000kr i Oddsbonus
Hämta bonus Hämta bonus
Regler & villkor gäller
1. +18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle.

2. Minsta insättning 100 kr.

3. Man kan endast välja en välkomstbonus.

4. Casinobonus: 100% – maxbonus upp till 2000 kr + 200 Free spins på Starburst (1 free spins = 1 kr, utan omsättningskrav)

5. Oddsbonus: 100% – maxbonus upp till 1000 kr och insats återbetalas ej.

6. Bonus+insättning måste omsättas 20x i casinot / live casinot eller 5x min. Oddsbonus minimum 2.0 i odds singel eller kombo måste omsättas 5x på sport. (cashout-funktionen räknas inte till omsättningen, kupongen måste vara slutförd)

7. Maxinsats är 200 kr per spelomgång.

8. Omsättningskravet måste uppfyllas inom 60 dagar efter att bonusen aktiveras. Eventuella bonuspengar som inte har omsatts efter 60 dagar förverkas.
betsafe logga

Betsafe

100 % upp till 500 + 100 freespins
Hämta bonus Hämta bonus
Regler & villkor gäller
18+ år | regler och villkor gäller | stödlinjen.se | Gäller för alla nya spelare | 6x omsättningskrav på sport, 1.80 min odds | Bonusen är giltig i 60 dagar
betinia logga

Betinia

120 SEK gratisspel
Hämta bonus Hämta bonus
Regler & villkor gäller
Åldersgräns 18 år | Endast nya spelare | Min. insättning 100 kr. | Sport Gratisspel på 120kr vid första insättningen. Gratisspelet måste spelas inom 60 dagar. Vinster krediteras minus värdet på gratisspelet. | Spela ansvarsullt | Stodlinjen.se | Spelpaus.se | Fullständiga villkor gäller
leovegas sportlobby

LeoVegas

100 SEK gratisspel utan omsättningskrav
Hämta bonus Hämta bonus
Regler & villkor gäller
18+ år - Regler & villkor gäller, stodlinjen.se, spelpaus.se. Spela Ansvarsfullt. Inget krav på minimum odds. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar utan omsättningskrav
casumo logga

Casumo

100 kr i gratisspel
Hämta bonus Hämta bonus
Regler & villkor gäller
Åldersgräns 18 år | Insättning och spel på 100 kr. (min. odds 1.6) eller mer inom 60 dagar krävs | Min. insättning 100 kr. | Freebet på 100 kronor | Regler och villkor tillämpas. 18+.